Водопостачання під час війни: українські фахівці діляться досвідом у Польщі

Цьогоріч у Бидгощі під час виставки WOD-KAN 2022 проходить дводенна конференція, присвячена роботі водоканалів України в умовах війни.
Із 10 по 11 травня українські фахівці галузі діляться сумним практичним досвідом з польськими колегами про основні ризики та можливості забезпечення населення централізованим водопостачанням під час війни, обговорюють шляхи відновлення інфраструктури українських водоканалів.
За словами президента Асоціації «Укрводоканалекологія» Дмитра Новицького, через невиправдану російську агресію перед багатьма водоканалами України постали великі виклики. Проте у співпраці долаються складнощі. Українська Асоціація водоканалів щоденно координує надання допомоги постраждалим підприємствам, а Польща стала потужним логістичним центром, через який українські водоканали отримують необхідну гуманітарну допомогу.
«З війною відбулася зміна цінностей в споживанні послуг. Навіть там, де бойові дії, – люди намагаються оплатити рахунки і дякують просто за те, що в крані є вода. Комерційний облік, екологія, якість води – це все, безумовно, важливо, проте найголовніше – безпека працівників, захист та спроможність до функціонування об’єктів інфраструктури. Попри відкриті канали для критичного імпорту, спрощені митні процедури та вдосконалення нарахувань за послуги, треба ще переглядати стандарти безпеки для водоканалів», – зазначила у своєму виступі Ольга Бабій, членкиня НКРЕКП.
Неабияку увагу під час заходу приділено сумському водоканалу. Про роботу підприємства в умовах обстрілів та часткової облоги міста розповів директор Анатолій Сагач: «Сумщина як прикордонна з росією область однією з перших потрапила під масовану навалу сухопутних військ окупанта. Від артобстрілів і авіаударів були пошкоджені водопроводи, колектори та вийшла з ладу певна кількість насосного обладнання. Були суттєві проблеми з логістикою: через оточення у місті не вистачало палива та продуктів харчування, неможливо було здійснити доставку реагентів, ремонтних матеріалів, обладнання для резервного живлення».
За словами Анатолія Сагача, з перших днів війни працівники КП «Міськводоканал» долучилися до роботи з укріплення Сум та його околиць, водії та спецтехніка залучалися до будівництва фортифікаційних споруд. Також працівники сумського водоканалу боронять Україну в лавах ЗСУ та в підрозділах територіальної оборони.
«Для мене найважливіше – це безпека та морально-психологічний стан кожного працівника, а найбільшою нагородою є «дякую» від людей. Хай наш досвід роботи у воєнний час ніколи не знадобиться нашим польським колегам, партнерам, друзям», – підсумував виступ директор КП «Міськводоканал» Сумської міської ради.
Другий день роботи конференції присвячений пошуку шляхів відбудови українських міст та водопровідно-каналізаційної інфраструктури.